MEDYA, KÜLTÜR VE KENT ÇALIŞMALARI ANABİLİM DALI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği

Medya, Kültür ve Kent doktora programının amacı farklı disiplinlerden gelen öğrencilere, popüler kültürden kent ve çevre çalışmalarına, siyaset biliminden tarihe, kentsel tasarımdan, yeni medyaya kadar çeşitli konularda çağdaş kuramları tartışma, ilişkilendirerek özgün bakış açısıyla irdeleme olanağı sağlamaktır. Program, kompartmanlaşmış bilgi üretiminin aşılmasını önermekte, geçişkenliğin giderek arttığı alanlar arasında üretken, yaratıcı sorular soran ve disiplinlerarası birikimi ile kolektif çalışmalar yapma donanım ve becerisine sahip akademisyenlerin ve araştırmacıların yetiştirilmesi hedeflemektedir.


Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Fikret Zorlu
Anabilim Dalı Başkanı
Prof. Dr. Senem Duruel Erkılıç
Tarihçe
Radyo, Televizyon ve Sinema, Gazetecilik, Siyaset Bilimi, Kamu Yönetimi, Mimarlık, Şehir Bölge Planlama, Felsefe ve Sosyoloji alanlarının birbirleriyle kesiştiği platformda düşünce üretmeyi, eleştirel düşünceye katkıda bulunmayı, yenilikçi araştırmalar yapmak üzere öğretim elemanı amaçlayan disiplinlerarası bir program olarak 2013 yılında kurulmuştur. Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde açık bulunan Radyo, Televizyon ve Sinema, Kent ve Çevre, Şehir ve Bölge Planlama, Yönetim Bilimleri, ve Sosyoloji anabilim dalları, yüksek lisans programlarıyla (kurucu olarak), Medya, Kültür ve Kent Çalışmaları doktora programının altyapısını hazırlamıştır.
Kazanılan Derece
Doktor
Doktora programını başarıyla tamamlayan mezunlara Medya, Kent ve Kültür alanında Doktora diploması verilir.
Kabul Koşulları
Yüksek lisans derecesi ile doktora programlarına başvuran adayın; 1- Lisans ve yüksek lisans diplomasına sahip olması, 2- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olması, 3- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen başarı puanına sahip olması, 4- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olması gerekir. Lisans derecesi ile doktora programlarına başvuran adayın; 1- Lisans mezuniyet not ortalamasının 100 üzerinden en az 85.00 veya eşdeğeri olması, 2- ALES’in ilgili alanından en az 90 puan almış olması, 3- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden “Üniversitelerarası Kurul” tarafından belirlenen başarı puanına sahip olması, 4- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayanlar, ilgili üniversitenin ‘’Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterleri’’ni sağlamak koşuluyla öğretim üyesi olarak atanmak suretiyle akademik kariyer yapabilirler. Ayrıca doktora sonrası programlara (post-doc) başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Doktora programına yüksek lisans derecesi ile başlayan öğrenciler için; 1. Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer ana bilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (120 AKTS) ders ve en az 1 seminer dersini alıp, başarılı (100 üzerinden en az 80 puan) olmak, 2. Doktora yeterlik sınavından başarılı olmak, 3. Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (120 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak. Doktora programına lisans derecesi ile başlayan öğrenciler için; 1- Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer ana bilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 42 kredilik (150 AKTS) ders ve en az 1 seminer dersini alıp, başarılı (100 üzerinden en az 80 puan) olmak, 2- Doktora yeterlik sınavından başarılı olmak, 3- Konusu ile ilgili bir alanda hazırladığı tezi (150 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Mersin Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir.



https://obs.mersin.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1266&lang=tr