GASTRONOMİ VE MUTFAK SANATLARI ANABİLİM DALI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği









Kuruluş Bilgileri
Fakültemizde, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalında Yüksek Lisans Programı 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında başlamıştır.











Kazanılan Derece
Bilim Uzmanı











Derecenin Seviyesi
Yüksek Lisans











Kabul ve Kayıt Şartları
Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların: 1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları, 2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları, 3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir.











Önceki Öğrenmenin ( formal, in-formal, non-formal ) Tanınması Hakkında Kurallar
Mersin Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.











Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
1. Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer anabilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS) ders ve 1 seminer dersi alıp başarılı (100 üzerinden en az 75 puan) olmak, 2. Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (60 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak.











Program Profili
Gastronomi ve mutfak sanatları alanında analiz ve sentez yeteneğine sahip, araştırmacı kimliğini benimsemiş, uzmanlık alanında bilimsel etik kurallarını öğrenmiş, alanıyla ilgili problemleri tespit edip, alternatif çözümler üretebilen, çalışma alanını belirleyerek, alanıyla ilgili tartışılan temel sorunsalları bilen, alanıyla ilgili yapılmış bir araştırmayı farklı ve uygun bir örneklem üzerinde yineleyebilen, sağlıklı iletişim kurabilen, eksikliklerinin farkında olan ve sürekli ilerlemeyi hedefleyerek bunu gerçekleştirebilen, alanıyla ilgili akademik farkındalığa ulaşabilen, alanıyla ilgili bilişim teknolojilerinden yararlanabilen ve ilgili paket programları kullanabilen, düşüncesini anlaşılır bir kurguyla yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen öğretim elemanı/yönetici adayları yetiştirmektir.











Mezunların İstihdam Profilleri
Mezun öğrenciler akademisyen olarak alan ile ilgili bölümlerde çalışabilecekleri gibi sektörde de istihdam edilebileceklerdir.











Üst Derece Programlarına Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (YDS, TOEFL, YÖKDİL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.











Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Mersin Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir.











Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.











Çalışma şekli
Tam Zamanlı











Bölüm Olanakları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı’nda; üç yardımcı doçent olmak üzere toplam on bir bir akademik personel görev yapmaktadır. Öğrenciler kampüs alanındaki tüm sosyal ve kültürel olanaklardan faydalanmaktadırlar.




















































Adres ve İletişim Bilgileri
Bölüm Başkanı Doç. Dr. GÜRKAN AKDAĞ
Bölüm Diploma Eki / AKTS Koordinatörü Doç. Dr. GÜRKAN AKDAĞ
Adres Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
Posta Kodu 33343
Telefon +90 324 361 00 01
Fax www.mersin.edu.tr
Web Adresi www.mersin.edu.tr
E-Posta tioyo@mersin.edu.tr
Ülke Türkiye Cumhuriyeti
İl Mersin
İlçe Yenişehir

Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Doç. Dr. Gürkan Akdağ
Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Gürkan Akdağ
Tarihçe
Fakültemizde, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalında Yüksek Lisans Programı 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılında başlamıştır.
Kazanılan Derece
Bilim Uzmanı
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların: 1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları, 2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları, 3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (YDS, TOEFL, YÖKDİL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezun öğrenciler akademisyen olarak alan ile ilgili bölümlerde çalışabilecekleri gibi sektörde de istihdam edilebileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Mersin Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir.



https://obs.mersin.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1411&lang=tr