TURİZM İŞLETMECİLİĞİ ANABİLİM DALI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği







Amaçlar 



Örgün Lisansüstü Eğitimi



Hedef



Turizm işletmeciliği alanında analiz ve sentez yeteneğine sahip, araştırmacı kimliğini benimsemiş, uzmanlık alanında bilimsel etik kurallarını öğrenmiş, alanıyla ilgili problemleri tespit edip, alternatif çözümler üretebilen, çalışma alanını belirleyerek, alanıyla ilgili tartışılan temel sorunsalları bilen, alanıyla ilgili yapılmış bir araştırmayı farklı ve uygun bir örneklem üzerinde yineleyebilen, sağlıklı iletişim kurabilen, eksikliklerinin farkında olan ve sürekli ilerlemeyi hedefleyerek bunu gerçekleştirebilen, alanıyla ilgili akademik farkındalığa ulaşabilen, alanıyla ilgili bilişim teknolojilerinden yararlanabilen ve ilgili paket programları kullanabilen, düşüncesini anlaşılır bir kurguyla yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen öğretim elemanı/yönetici adayları yetiştirmektir..



Öğrenme Çıktısı



































































Turizm işletmeciliği konusundaki temel araştırma alanlarını tanır.



Turizm işletmeciliği ve ilişkili alanlardaki temel süreli yayınları takip eder.



Bölge, ülke ve dünya genelinde temel turizm eğilimlerini açıklar.



Turizmin Türkiye ekonomisindeki yerini ve ekonomik etkilerini analiz eder.



Turizm ve çevre etkileşimini ilişkilendirir.



Turizmde liderlik ve yönetim pratiklerini ve bunların etkilerini belirler.



 Turizm işletmeleri yönetiminin gelişimini ve temel yönetim fonksiyonlarını açıklar.



Turizm işletmelerinde gereksinilen insan kaynaklarının niteliğini ve insan kaynakları arasındaki etkileşimi belirler.



Turizm işletmeleri yatırımlarının niteliğini ve bir fizibilite çalışmasının sürecini yürütür.



Turizm işletmelerinde örgütsel iletişim yapısını, süreçlerini ve sonuçlarını açıklar.



Turizmle ilgili güncel sorunları takip eder.



Turizm işletmelerinde finansal yönetimin amaçlarını, örgüt için önemini, fonksiyonlarını ve özel finansal sorunların çözüm yollarını açıklar.



Bölgesel, ulusal ve dünya ölçeğinde turizm politikalarını ve bu doğrultudaki planları bilir, analiz eder ve yorumlar.



Turizm işletmelerinde yönetim muhasebesine ilişkin temel kavramları, maliyet analizini, bütçeleme, fiyatlama ve maliyet kontrolünü yapar.



Turizm işletmelerinde pazarlamaya dair temel kavramları, süreçleri, tarafları, pazarlama araştırması özelinde veri toplama tekniklerini, analiz eder.



Turizm işletmelerinde toplam kalite yönetiminin tarihçesini, uygulama pratiklerini ve sonuçlarını açıklar.



Turizm işletmeciliğine yönelik temel bilgi birikiminden hareketle stratejik yönetimin gerekliğini, süreçlerini tanımlar ve sorun çözmeye yönelik çıkarımlarda bulunur.



Yönetim bilimde ortaya çıkan yeni yaklaşımları ve bunların turizm sektörü açısından uygulama pratiklerini ve sonuçlarını açıklar.



Araştırma yöntemleri ve istatistik alanlarında yeterli bilgiye sahip olarak bir araştırma tasarlayıp veri analizi yapar



Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilme.




Mezuniyet Koşulları



Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.



Üst Kademeye Geçiş



Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.



Doktora eğitimini başarı ile tamamlayanlar, ilgili üniversitenin ‘’Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterleri’’ni sağlamak koşuluyla öğretim üyesi olarak atanmak suretiyle akademik kariyer yapabilirler. Ayrıca doktora sonrası programlara (post-doc) başvurabilirler.



Mezun İstihdam Olanakları



Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı lisansüstü programlarından mezun olanlar, turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama işletmeleri, seyahat acentaları, ulaştırma işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, yat-marina işletmeleri ve eğlence işletmeleri başta olmak üzere, hizmet sektörünün diğer alanlarında da (bankacılık, sigortacılık hastane işletmeciliği, perakende işletmeleri gibi) operasyonel ve yönetim kademelerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca kabul şartlarını yerine getirdikleri takdirde üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler. Bununla birlikte akademik hayatına devam etmek isteyen mezunlar yine belirlenmiş şartları yerine getirdikleri takdirde doktora programlarına başvurabilmektedirler.



Tarihçe
Fakültemizde, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans Programı 1995-1996 Eğitim-Öğretim yılında başlamıştır.
Fakültemizde, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüne bağlı olarak Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalında Doktora Programı 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında başlamıştır.
Kazanılan Derece
Yüksek Lisans- Doktora
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların: 1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları, 2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları, 3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir.

Yüksek lisans derecesi ile doktora programlarına başvuran adayın; 1- Lisans ve yüksek lisans diplomasına sahip olması, 2- Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olması, 3- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenen başarı puanına sahip olması, 4- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olması gerekir. Lisans derecesi ile doktora programlarına başvuran adayın; 1- Lisans mezuniyet not ortalamasının 100 üzerinden en az 85.00 veya eşdeğeri olması, 2- ALES’in ilgili alanından en az 90 puan almış olması, 3- Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden “Üniversitelerarası Kurul” tarafından belirlenen başarı puanına sahip olması, 4- Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (YDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.
Mezun İstihdam Olanakları
Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı lisansüstü mezunları, turizm sektöründe faaliyet gösteren konaklama işletmeleri, seyahat acentaları, ulaştırma işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri, yat-marina işletmeleri ve eğlence işletmeleri başta olmak üzere, hizmet sektörünün diğer alanlarında da (bankacılık, sigortacılık hastane işletmeciliği, perakende işletmeleri gibi) operasyonel ve yönetim kademelerinde çalışabilmektedirler. Ayrıca kabul şartlarını yerine getirdikleri takdirde üniversitelerin ilgili bölümlerinde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler. Bununla birlikte akademik hayatına devam etmek isteyen mezunlar yine belirlenmiş şartları yerine getirdikleri takdirde doktora programlarına başvurabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Mersin Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir.



https://obs.mersin.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=1474&lang=tr