Felsefe İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans programı ilk kez 2019-2020 güz döneminde eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.
Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Felsefe Tezsiz Yüksek Lisans Diploması almaya hak kazanırlar.
• İkinci Öğretim Felsefe Tezsiz Yüksek Lisans Programı’na öğrenci kabul koşulları, Mersin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 5. maddesi ve Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Esaslarının 6. ve 7. maddelerine uygun olarak aşağıda belirtilmiştir.
• Önerilen programa, en az 4 yıl süreli bir yükseköğretim kurumundan lisans diploması veya buna eşdeğer bir derece almış olanlar ile lisans çalışmalarını yurt dışında tamamlamış ve diploma denkliği Yükseköğretim Kurulu tarafından onaylanmış olanlar başvurabilirler.
• Başvuran her adayın lisans mezuniyeti not ortalaması programa girmek için esas alınır. Felsefe lisans örgün eğitim mezunlarına mezuniyet notlarının yüzde on’u (%10) kadar eklenerek puanları hesaplanır. Başvuranların puanları yukarıdan aşağıya dizilerek, ilan edilen kontenjan sayısına göre bu sıralamaya girenler arasından programı kazananlar ilan edilir. Lisans Giriş Puanını sağlayanlar arasından puan sıralamasına göre en çok kontenjan sayısı kadar yedek aday ilan edilir.
• Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, öğrencilerin programa başvuru işlemlerini ve kabul edildiklerinde ilk kayıt işlemlerini yerine getirecektir. Öğrenciler ilk kayıt işlemlerini tamamladıktan sonraki dönemlerde kayıt yenileme, ders seçimi ve diğer işlemlerini kendilerine verilecek bir şifre ile İkinci Öğretim Yönetim Sistemi yazılım programı yardımıyla internet üzerinden gerçekleştirecektir. Resmi yazışmalar ve duyurular da yine internet üzerinden yapılacaktır. Sınavlar Yükseköğretim Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak gerçekleştirilecektir. Başarı notlarının kayıt ve takibi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından İkinci Öğretim Yönetim Sistemi yazılım programı yardımı ile yapılacaktır.
Mersin Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
Mezun olmak için öğrencilerin üçü zorunlu olmak üzere toplam 10 ders (30 kredi) ve 1 dönem projesini başarıyla tamamlamaları gerekmektedir.
Felsefe Anabilim Dalı altındaki program kapsamında 4 Profesör, 1 Doçent 2 Dr. Öğretim Üyesi tarafından felsefenin çeşitli alanlarında dersler yürütülmektedir.
Bölümümüz dört Profesör, bir Doçent, iki Dr. Öğretim Üyesi, bir Öğretim Görevlisi ve iki Araştırma Görevlisine sahiptir. Bölümümüze ait bir seminer odası olup sınıflarımızda projeksiyon cihazları bulunmaktadır.
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Mersin Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir.
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Bu program mezunları, dershanelerde ve kurslarda, KPSS'den gereken puanı almaları durumunda ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen olarak çalışabilmektedirler.