Kuruluş Bilgileri
Gazetecilik Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı 2020 yılında kurulmuş ve ilk lisansüstü öğrencilerini 2020-2021 Güz döneminde kabul etmiştir.
Kabul ve Kayıt Şartları
Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların:
1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları,
2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları,
3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir.
Program Profili
Gelişen Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) çerçevesinde evrilen gazetecilik, günümüzde birçok yeni yaklaşım ve pratik çerçevesinde değerlendirilmektedir. Gazetecilik Anabilim Dalı Tezli Yüksek Lisans Programı kapsamında yürütülen dersler alana ilişkin güncel olgu ve yaklaşımları ele alırken, yeni gazetecilik pratikleri üzerine de eğilir, alandaki yeni yönelimler ve geleneksel pratikler değerlendirilir. Bilimsel araştırma etiğini temel alan ve araştırma/çalışma/proje konularını çeşitlendirmeyi amaçlayan program, gazetecilik alanına teorik katkılar ile birlikte meslek profesyonelliği bağlamında da katkılar sunmayı amaçlar. Akademik okuma ve yazma becerilerinin geliştirilmesini önem veren program, alanda edinilen kuramsal ve pratik bilgilerin işlenmesini sağlamaya çalışır.
Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Mersin Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir.
Önceki Öğrenimin Tanımlanması
Mersin Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
Mezuniyet Koşulları
1. Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer anabilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS) ders ve 1 seminer dersi alıp başarılı (100 üzerinden en az 75 puan) olmak,
2. Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (60 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak.
Mezun İstihdam Olanakları
Mezunlar gerçekleştirdikleri bilimsel çalışmalar ile gazetecilik alanına teorik olduğu kadar pratik de katkı sunabilir. Tamamlanan tezler ile alana katkı sağlanır. Mezunlar alandaki (Devlet veya Vakıf Üniversiteleri, yerel-ulusal-uluslararası medya kuruluşları, Basın İlan Kurumu vb.) uzman ihtiyacı karşılayacak niteliklere haiz olur.
Üst Derece Programlara Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Bölüm Olanakları
Bölüm bünyesinde 4 doçent, 2 doktor öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi doktor ve 3 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Bölümde eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde kullanılmak üzere 2 adet derslik, 1 yüksek lisans dersliği, 1 haber atölyesi ve 1 bilgisayar laboratuvarı bulunmaktadır.
Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Aslıhan ARDIÇ ÇOBANER
İletişim Bilgileri
Gazetecilik Bölümü, İletişim Fakültesi, Mersin Üniversitesi, Çiftlikköy Kampüsü-33343, Mersin
Tel: +90 324 361 00 01 / 15574
Akademik Personel Bilgileri (URL)
https://www.mersin.edu.tr/akademik/iletisim-fakultesi/bolumler/gazetecilik-bolumu/ogretim-elemanlari