Genel Bilgiler
Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde İktisat Ana Bilim Dalı 2003-2004 Eğitim Öğretim yılından itibaren yüksek lisans öğrencisi kabul etmeye başlamıştır. Bugün itibari ile programımız tezli yüksek lisans eğitimi vermektedir. Eğitim türü örgün eğitimdir.
Amaçlar
1.İktisat yüksek lisans programının amacı, farklı altyapılardan gelen öğrencileri İktisat bilimine ilişkin araştırmaları anlama, kullanma ve genişletme yetileriyle donatmaktır.
2. Ekonomi alanındaki mesleklerde uzmanlaşmaya ve bu alanda doktora öğrenim programlarının gerektirdiği donanıma sahip nitelikli öğrenciler yetiştirmektir. Program bünyesinde zorunlu dersler yanında öğrencilerin bilgi alanlarını geliştirebilmeleri için seçmeli dersler bulunmaktadır. Program disiplin ve disiplinler arası çalışmalarla ekonomik problemleri tanımlayarak çözüm üretebilecek mezunlar yetiştirmektedir.
Kabul Koşulları
Yüksek Lisans programına başvurmak isteyen adayların:
1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları,
2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları,
3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir.
Öğrenme Çıktıları
1. Ekonomideki güncel ve ileri düzeydeki bilgileri özgün düşünce ve/veya araştırma ile uzmanlık düzeyinde geliştirebilir.
2. Ekonomi alanındaki yeni bilgileri analiz edebilir ve çeşitli disiplinler arasındaki etkileşimi tanımlar.
3. İktisadın temel kavramlarını ve ilkelerini hem mikro hem de makro açıdan sağlam bir mantık zinciri kurarak tutarlı bir şekilde kullanabilir.
4. Daha önce edindiği iktisadi ilke ve model kurma becerisini kullanarak yeni ve karmaşık fikirlerin eleştirel analizini yapabilir.
5. Ekonomi alanında öncü ve yenilikçi kuramları ve yöntemleri takip edebilir, çözümleme ve araştırmalarda bu kuram ve yöntemleri kullanarak bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunabilir.
6. İktisadi akıl yürütme becerisini kullanarak ekonomiye ilişkin politika ve iktisadi öneriler geliştirebilir. Bu öneriler hem özel hem de kamu sektörü için söz konusudur.
7. Ekonomi bilimi ve iş hayatı çerçevesinde toplumsal, bilimsel ve etik sorunlara yaratıcı çözümler bulabilir.
8. İktisat alanında ileri düzeyde istatiksel, matematiksel ve ekonometri araçları kullanarak doktora öğrenimi için gerekli olan teorik ve ampirik altyapıyı kazanır.
9. Ekonomi disiplininde ağırlıklı kullanılan İngilizce diline yetkin olmak ve rahat iletişim kurabilecek ve literatürü takip edebilecek tecrübeye sahip olabilir.
10. Eğitim sürecinde edindiği birikim ve problem çözme yeteneğini kullanarak iktisat alanı ile ilgili proje hazırlayabilir; sempozyum ve kongrelerde bildiri sunabilir.
11. Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilme.
Mezuniyet Koşulları
1.Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer anabilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS) ders ve 1 seminer dersi alıp başarılı (100 üzerinden en az 75 puan) olmak,
2.Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (60 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak.
Üst Kademeye Geçiş
Yüksek Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil belgesine (ÜDS, KPDS, TOEFL vb.) (Üniversitelerarası Kurul tarafından kabul edilen dil sınavlarının birinden) sahip olmaları ve ilgili anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan geçerli notu almış olmaları koşuluyla Doktora programlarında öğrenim görebilirler.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu program mezunları, başta özel, kamu sektörü olmak üzere iktisadi hayatın farklı alanlarında iş olanakları bulabilmektedir. Ayrıca, doktora eğitimine yönelerek akademik kariyer olanakları bulmaktadırlar.