RADYO, SİNEMA VE TELEVİZYON ANABİLİM DALI - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Program İçeriği
Kuruluş Bilgileri
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, 11.04.2003 tarihinde kurulmuş olup Doğu Akdeniz Bölgesinde, alanında lisans düzeyinde eğitim veren ilk akademik birimdir. 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde ek kontenjan ile ilk öğrencilerini alan Bölümümüz, bu tarihten beri eğitim, araştırma ve proje üretim faaliyetleri gerçekleştirmektedir. 2008-2009 Eğitim öğretim yılında açılan Radyo, Sinema ve Televizyon Anabilim Dalı yüksek lisans programı ilk öğrencilerini 2009-2010 eğitim öğretim yılında alarak eğitime başlamıştır. 2016-2017 eğitim öğretim yılındaysa Radyo, Sinema ve Televizyon Anabilim Dalı doktora programı öğrenci alımı gerçekleştirilmiştir.

 

Kazanılan Derece
Tezini yazıp doktora programını başarıyla bitiren mezunlara Radyo Televizyon ve Sinema alanında doktora diploması verilir.

 

 

Derecenin Seviyesi
Doktora

 

 

Kabul ve Kayıt Şartları
Doktora programına başvurmak isteyen adayların: 1) İlgili alanlarda lisans diplomasına sahip olmaları, 2) Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES)’nın ilgili alanından geçerli puanı almış olmaları, 3) Anabilim dalı tarafından yapılan mülakattan başarılı olmaları gerekir.

 

 

Önceki Öğrenmenin ( formal, in-formal, non-formal ) Tanınması Hakkında Kurallar
Mersin Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili yüksekokul/fakülte/enstitü yönetim kurulu tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.

 

 

Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
1. Anabilim dalının ya da ilişkili olan diğer anabilim dallarının lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (120 AKTS) ders ve 1 seminer dersi alıp başarılı (100 üzerinden en az 80 puan) olmak, 2. Doktora yeterlik sınavından başarılı olmak, 3. Konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi (120 AKTS) jüri önünde savunarak başarılı olmak.

 

 

Program Profili
Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü, alanın kuramsal, teknik ve uygulama gereklerini yerine getirebilecek bilgi, beceri ve donanıma sahip, yaratıcılığını bilgi birikimi doğrultusunda organize edebilen, meslek etiğine bağlı, radyo ve televizyon programcılığı ile sinema, belgesel sinema ve reklam filmi yapımı alanında yapımcı, yönetmen, senaryo yazarı, eleştirmen, kameraman, kurgu elemanı vb. görevlerde bulunabilecek ve kuramsal çalışmalar yapabilecek mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Radyo, sinema ve televizyon alanının gereği olarak kuramsal ve teknik bilginin yanı sıra üretime yönelik uygulamalı çalışmalar büyük önem taşımaktadır. Bölgenin doğal ve kültürel dokusu, belgesel film yapımı açısından, bölüm için ayrı bir çalışma alanı oluşturmaktadır. Bu dokunun ve kültürel mirasın belgelenmesi için bölüm, belgesel film yapımına ağırlık vermiştir.

 

 

Mezunların İstihdam Profilleri
Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü mezunları yapım şirketlerinde; ulusal ve yerel televizyonlarda, radyolarda, gazetelerde ve haber ajanslarında yapımcı, yönetmen, yönetmen yardımcısı, sanat yönetmeni, senarist, kameraman, kurgu elemanı, sunucu, muhabir olarak; KPSS'den gereken puanı almaları durumunda Kültür Bakanlığının ilgili bölümlerinde ve ek olarak pedagojik formasyon eğitimi aldığı takdirde MEB’e bağlı orta öğretim kurumlarında Medya Okur Yazarlığı derslerini vermek üzere öğretmen olarak çalışabilirler. Ayrıca alanın yaratıcı ve teknik birimlerinde görev alabilirler.

 

 

Üst Derece Programlarına Geçiş
Doktora eğitimini başarı ile tamamlayanlar, ilgili üniversitenin ‘’Öğretim Üyesi Atama ve Yükseltme Kriterleri’’ni sağlamak koşuluyla öğretim üyesi olarak atanmak suretiyle akademik kariyer yapabilirler. Ayrıca doktora sonrası programlara (post-doc) başvurabilirler.

 

 

Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli Mersin Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği ve ilgili enstitülerin esaslarınca belirlenir.

 

 

Mezuniyet Koşulları
Yeterlilik koşulları ve kurallar bölümündeki koşullar yeterlidir.

 

 

Çalışma şekli
Tam Zamanlı

 

 

Bölüm Olanakları
Bölümümüz bünyesinde 3 profesör, 3 yardımcı doçent, 4 araştırma görevlisi, 1 okutman, 2 uzman olmak üzere toplam 13 akademik kadro bulunmaktadır. Bölümümüze ait 90 kişilik 2 derslik, 1 bilgisayar laboratuvarı ve 1 çok amaçlı konferans salonu bulunmaktadır. Dersliklerin kullanım oranı % 100’dür. Ayrıca bölümümüze ait Mersin Üniversitesi Radyosu Stüdyoları (1 prodüksiyon, 1 seslendirme, 1 yayın odası) ; 2 adet televizyon stüdyosu; kurgu Odaları ve haber merkezi gibi mekanlar bulunmaktadır.

 

 

Adres ve İletişim Bilgileri
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. RECEP ÜNAL
Bölüm Diploma Eki / AKTS Koordinatörü Doç. Dr. RECEP ÜNAL
Adres Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
Posta Kodu 33343
Telefon 03243610001
Fax 03243610493
Web Adresi www.mersin.edu.tr
E-Posta recepunal@mersin.edu.tr
Ülke Türkiye Cumhuriyeti
İl Mersin
İlçe Yenişehir
 

 

Anabilim Dalı Başkanı
Doç. Dr. Recep ÜNAL
Tarihçe
Kazanılan Derece
Kabul Koşulları
Üst Kademeye Geçiş
Mezuniyet Koşulları
Mezun İstihdam Olanakları
Ölçme ve Değerlendirme



https://obs.mersin.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=731&lang=tr